Seksverslaving

Seksverslaving begrijpen

Seksverslaving | Seksverslaving - Begrijpen en Veranderen

Seksverslaving is lastig te definiƫren


Seksverslaving is géén eenduidige aandoening, waarover heldere consensus bestaat in wetenschap of hulpverlening. Er zijn geen tests of diagnostische methoden (zoals hersenscans of hormoononderzoek) waarmee seksverslaving kan worden vastgesteld. Om deze redenen is seksverslaving niet opgenomen in het nieuwste handboek van psychiatrische aandoeningen, de DSM-5 (2014). Het is dus formeel niet mogelijk een officiële, specifieke diagnose ’seksverslaving’ of ’hyperseksualiteit’ te stellen. Lastig is dat we in het normale spraakgebruik geen betere term hebben dan het woord seksverslaving. Ik gebruik die term dan ook voortdurend, als aanduiding van ’verslavingsachtig seksueel gedrag’.

In de vakliteratuur wordt al lang gediscussieerd over de vraag of het een 'echte' verslaving is zoals die aan heroïne of drank, of een dwangmatige stoornis, of iets daartussenin. Nu is dat geen uitzondering, in de psychiatrie veranderen diagnostische theorieën in de loop der tijd, om vervangen te worden door een nieuwe categorie of definitie.

Een goede definitie is belangrijk, bijvoorbeeld om met epidemiologisch onderzoek vast te stellen hoe vaak seksverslaving voorkomt. Voor de behandeling van patiënten is de definitie relevant omdat de visie van de hulpverlener sterk bepalend is voor de aanpak die gekozen wordt. Als seksverslaving gezien wordt als een structurele en progressieve ziekte die levenslang bedwongen maar niet weggenomen kan worden, is een intensieve behandeling met opname in een kliniek en langdurige nabehandeling in een groep veel meer voor de hand liggend, dan bij een hulpverlener (zoals wij) die het probleem niet als een ziekelijke stoornis ziet.

Op de pagina 'wat is seksverslaving' wordt nader ingegaan op de aard van de aandoening. Bij 'kenmerken en portretten' gaat het over de problemen die mensen in de praktijk ondervinden. De relatie verdient een eigen hoofdstuk, omdat daar doorgaans grote en misschien wel de grootste schade wordt aangericht.

Stacks Image 173
Stacks Image 175
Stacks Image 171

Wat is seksverslaving

Wat is seksverslaving en wat is het niet? Zijn deze mensen inderdaad aan seks verslaafd, zoals zij zelf of de partner vaak menen, of is het iets anders?

De relatie


Veel van de schade van een geheim seksleven komt in de relatie terecht. Hier worden enkele veel voorkomende gevolgen en processen beschreven.

Kenmerken en portretten

Wat zijn de kenmerken van mensen met seksverslaving? Aan de hand van portretjes wordt een deel van de variatie in beeld gebracht.